De fiscale oudedagsreserve

De fiscale oudedagsreserve is een speciale regeling voor zelfstandige ondernemers in de inkomstenbelasting.

Je mag in 2016 onder voorwaarden 9,8 % van je winst reserveren met een maximum van € 8.774,-  en dit is een aftrekpost voor de belasting.

Je hoeft dit geld alleen maar op je balans te zetten, je hoeft er bijvoorbeeld geen lijfrente van te kopen. Het is “een papieren reserve” die je later om kunt zetten door er bv. een lijfrente mee aan te kopen, als je een surplus hebt opgebouwd en waarover je dan pas later inkomstenbelasting gaat betalen.
Het bedrag waarmee de oudedagsreserve afneemt is belastbare winst, de betaalde premie of koopsom voor een lijfrente is aftrekbaar.

Voor sommige zzp´ers kan dit wellicht interessant zijn. Je kunt de belastingheffing uitstellen naar een later moment en dan mogelijk gebruik maken van een lager tarief. Als je de onderneming staakt of overlijdt, dan moet er fiscaal worden afgerekend.

De regeling kent dus voor- en nadelen. Een groot voordeel is de mogelijkheid om geld beschikbaar te houden binnen je onderneming. Je hoeft geen geld naar een verzekeraar of bank te storten en je kunt de betaling van inkomstenbelasting uitstellen naar een later moment. Mogelijk kan je in de toekomst ook afrekenen tegen een lager tarief, als je dan een lager inkomen hebt.

Een nadeel is dat het geen echte oudedagsvoorziening is. Er is geen wettelijke verplichting, dat de middelen bij pensionering daadwerkelijk aanwezig moeten zijn. En je bent niet verplicht om de oudedagsreserve te gebruiken voor een pensioenvoorziening. Maar dan moet je wel afrekenen met de fiscus, vaak op een moment, waarop het je helemaal niet uitkomt.

Bij een jaarlijks wisselende winst kan je niet optimaal gebruik maken van de oudedagsreserve. Je hebt altijd te maken met het maximumbedrag.
Maakt één van jullie gebruik van deze mogelijkheid? Laat het eventueel weten in een reactie hieronder.

En mocht je eens willen praten met een professional of het voor jou een goede mogelijkheid is, neem dan contact met mij op!

Met vriendelijke groet,

Wilbert Boon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *