Hoe kun jij als zzp-er echt goed voor jouw oude dag zorgen?

Wie voor zichzelf werkt, moet ook zelf voor z’n oude dag zorgen. De alternatieven zijn: doorwerken tot je erbij neervalt of op een houtje bijten. Ondanks die weinig aanlokkelijke perspectieven, is het aantal zzp’ers met een goede pensioenvoorziening helaas in de minderheid.

Hoe de oude dag te betalen, valt bij veel zzp’ers onder ‘wie dan leeft, die dan zorgt’. Waarmee de zzp’er zowel zichzelf als de samenleving op termijn met een probleem opzadelt. Toch lijkt het besef te groeien dat ook op latere leeftijd de boodschappen, vakanties en de hypotheek betaald moeten worden.

Want alleen de AOW is daarvoor veelal onvoldoende. Onderzoek van ZZP-Barometer voor verzekeraar Nationale Nederlanden laat zien dat meer zzp’ers geld opzijzetten voor later. Van de 845 ondervraagden bouwt de helft zelf pensioen op. Een jaar eerder was dat nog 42 procent. De meeste zzp’ers doen het door zelf te sparen of te beleggen.

Een zzp’er zal moeten  kijken volgens mij naar het bredere begrip oudedagsvoorziening. ,,De hypotheek is misschien afgelost, de kinderen zijn de deur uit. Is er een lijfrente? Wat is er gespaard en belegd? Wat brengt de partner in en wat zijn de lasten?”

Al die zaken worden meegerekend in de som die begint met de vraag: wat is het besteedbaar inkomen nu en wat is het gewenste inkomen later. Dat de ideeën over pensioen een flexibeler zijn geworden, maakt de invulling van de oude dag  vrijer.

Het ideaal van stoppen met werken op je 55ste is verdwenen. Mensen willen tegenwoordig ook wel doorwerken, een dag in de week coaching doen of een jonge collega op weg helpen. Ook dat is een pijler onder de pensioenvoorziening.

Een van mijn belangrijkste adviezen is meestal: hou het simpel. Ga sparen en beleg volgens het levensloopprincipe, wat inhoudt dat het risico van de beleggingen daalt naarmate de pensioenleeftijd nadert.

Wil je daarover verder advies?

Neem dan contact met mij op!

Met vriendelijke groet, Wilbert Boon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *