Hoeveel pensioen “moet” ik opbouwen?

Hoeveel pensioen moet ik opbouwen?

Je staat er waarschijnlijk niet vaak bij stil, maar de kans is groot dat je nu te weinig pensioen opbouwt om later van te kunnen leven. Pensioenstellingen en overheden gaan ervan uit dat je je na je pensioen 70 procent van je gemiddeld verdiende loon nodig hebt voor een ‘goed pensioen’. Als je alleen AOW hebt en een werkgeverpensioen, kom je vaak niet aan deze 70 procent. Bouw je nu niet genoeg pensioen op, dan is het zaak hier zo snel mogelijk wat aan te doen. Hoe langer je wacht, hoe meer je geld je immers maandelijks moet sparen om het pensioengat te dichten.

Hoeveel pensioen moet ik opbouwen? – Zelf berekenen

Om te bepalen of je nu genoeg pensioen opbouwt, kijk je op de websitewww.mijnpensioenoverzicht.nl. Door in te loggen met je DigiD zie je hoeveel AOW en werkgeverspensioen je hebt opgebouwd en wat dit betekent voor je inkomsten na je pensionering.

Vermoed je dat het bedrag dat je nu zou krijgen te laag is om goed rond te kunnen komen? Ga dan na of je jaar- of reserveringsruimte hebt. Jaarruimte wil zeggen dat je het afgelopen jaar minder pensioenrechten hebt opgebouwd dan mag van de Belastingdienst. Eventueel nog openstaande jaarruimtes van de afgelopen zeven jaar, noemt de fiscus je reserveringsruimte. Op de website van de Belastingdienst bereken je of jaar- of reserveringsruimte hebt.

Heb je nog jaar- of reserveringsruimte, dan mag je voor dit bedrag zelf belastingvrij extra pensioen opbouwen. Hiervoor kun je een bankspaarrekening of lijfrenteverzekering openen. Over het geld dat je hierop spaart, betaal je geen vermogensrendementsheffing in box 3. Daarnaast mag je de ingelegde bedragen aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1 van de belastingaangifte.

Hoeveel pensioen heb ik nodig? – Extra wensen

We zijn er tot nu toe steeds vanuit gegaan dat 70 procent van je gemiddeld verdiende loon voor jou genoeg is na je pensioen. Maar als je bijzondere wensen hebt, heb je misschien wel meer geld nodig. Wil je bijvoorbeeld een wereldreis maken na je pensionering of een dure hobby oppakken? Speel daar dan nu alvast op in door extra appeltje voor de dorst aan te leggen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld maandelijks wat geld opzij zetten op een spaarrekening of een bedrag sparen op een deposito. Kies echter alleen voor een deposito als je zeker weet dat je het geld ook kunt missen voor de tijd dat je het vastzet.

Ik help je hier graag bij!

Met vriendelijke groet, Wilbert Boon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *