Kostenvergelijking vier zzp pensioen aanbieders

Dit wordt een speciaal artikel! Ook een uniek artikel. Want deze objectieve informatie vind je nergens op internet! Pensioenbewust wil ook zeggen kostenbewust! Ik ga in op de producten van vier populaire aanbieders van ZZP pensioenproducten en de kosten van deze producten, alsmede hoe belegt wordt.

Dat zijn: Bright Pensioen, ZZP Pensioen bij Loyalis/APG, BrandNewDay en Perlas Pensioen. Deze producten zijn dus het meest populair bij ZZP-ers.

Vaste – niet aftrekbare – jaarlijkse kosten

Met uitzondering van PerlasPensioen berekenen de drie andere ZZP Producten allen vaste jaarlijkse kosten (beheerkosten). Dit betekent dat je beheerkosten betaalt, of je nu wel of niet geld inlegt. De hoogte van deze beheerkosten verschilt behoorlijk tussen de fondsen. Bij Bright Pensioen zijn deze met € 210,- per jaar het hoogste. Aan de andere kant betaal je deze kosten pas, als je kapitaal een hoogte heeft bereikt van € 3000,- en ook niet als je dat jaar niets inlegt. Bij Loyalis zijn ze met € 35,- per jaar het laagste. BrandNewDay zit er tussenin met € 50,- per jaar.
Deze jaarlijkse kosten zijn niet fiscaal aftrekbaar. Dat betekent dat ze er behoorlijk inhakken. Dit betekent overigens niet dat je bij Loyalis per definitie het goedkoopst uit bent en bij Bright Pensioen het duurst. Naast de vaste jaarlijkse kosten, betaal je namelijk ook nog een percentage van het opgebouwde kapitaal. Die zijn bij Loyalis het hoogste en bij Bright Pensioen het laagste. Welke aanbieder voor jou het meest voordelig is, is volledig afhankelijk van het jaarlijks te sparen bedrag.
Kostenvergelijking ZZP Pensioenen

Kosten Loyalis Bright Pensioen Brand New Day Perlas

Startkosten 35,-,- € 100,- € 40,- € 0,-
Vaste j. kosten € 35,- € 210,- € 0,- € 0,-
j. beheerkosten 0,35% max 0,25% ** 0,61% *
Aankoop 0,03%-0,23% 0,05% 0,50% 0,50%
Verkoop 0,03%-0,23% 0,05% 0,00% 0,00%
* 1% beheerskosten, 0,31% fondskosten.
** tegen kostprijs

Ben je benieuwd welke aanbieder/ fonds voor jou het meest geschikt is? Vergelijk dan eventueel de ZZP Pensioenen en de aanbieders met behulp van MoneyWise. MoneyWise beoordeelt aan de hand van je jaarlijkse inleg en je leeftijd de drie aanbieders (Loyalis/APG, Bright Pensioen en Brand New Day). MoneyWise beoordeelt dit puur op basis van de kosten. MoneyWise kijkt niet naar het mogelijk rendement of de beleggingssystematiek. Dat is lastig omdat niemand in de toekomst kan kijken. Dit is echter wel van cruciaal belang omdat het netto rendement (na kosten) dat daadwerkelijk behaald wordt een enorme impact heeft op jouw opbouw.

ZZP Pensioen van vier zzp organisaties: Stichting ZZP Nederland, PZO Nederland, Zelfstandigen Bouw en FNV Zelfstandigen

Ik wil toch gezegd hebben dat ze nogal hoog van de toren bliezen met hun ZZP Pensioen. Het ZZP Pensioen verschilt in essentie amper met bestaande mogelijkheden voor zzp’ers om een voorziening voor de oude dag op te bouwen. Het is gewoon nieuwe wijn in oude zakken. Dat wil niet zeggen dat het een verkeerd initiatief is. Dat is het niet. Het is prima dat het belang van pensioenopbouw voor zzp’ers op deze manier volop in de aandacht kwam te staan. Daar komt bij dat Loyalis/APG de kosten laag heeft weten te houden. Loyalis/APG werkt, niett als de andere aanbieders van ZZP Producten, met het LifeCycle principe. Mocht je meer willen weten hierover dan kan ik mijn aparte artikel over LIfeCycle Beleggen aanraden. Zij werken met een vorm van collectief beleggen. Loyalis is dus onderdeel van APG, dat is de pensioenuitvoerder van het grootste pensioenfonds van Nederland: ABP (ook qua belegd vermogen een van de grootste ter wereld)

Bright Pensioen

Bright Pensioen is begin 2015 opgericht door vier mensen, onder meer Annemieke Beijerinck-Vlek, die van mening waren dat er geen goede manier was voor zzp’ers om pensioen op te bouwen. Een van de andere vier mensen is Sjaak Zonneveld, de commercieel directeur. Overigens ook schrijver van een prachtig boek: “Het nieuwe werken aan je pensioen” Een aanrader! Ze vonden dat zzp’ers de mogelijkheid moesten hebben zelf pensioen op te bouwen. Met Bright Pensioen bieden ze die mogelijkheid aan zzp’ers. Alle deelnemers bij Bright Pensioen zijn namelijk tegelijkertijd eigenaar van BrightPensioen. De inschrijfkosten bedragen EUR 100,-, maar je kan dus ook aandelen bright pensioen daarvan kopen, zodat je mede-eigenaar wordt. BrightPensioen biedt pensioenopbouw tegen kostprijs. Bright heeft de hoogste jaarlijkse kosten van de drie ZZP Pensioenfondsen. Een vaste jaarlijkse inleg van € 210,- kan alleen uit wanneer je ieder jaar een behoorlijk bedrag inlegt. Sla je een jaartje over of leg je te lage jaarlijkse bedragen in, dan zijn de jaarlijkse kosten te hoog in vergelijking met andere aanbieders. Bij Bright Pensioen betaal je daarentegen het minst over het totaal opgebouwde bedrag. Dat betekent dat bij een flink opgebouwd kapitaal of bij een flinke jaarlijkse storting, Bright als goedkoopste uit de bus kan komen. Dit check je bij MoneyWise. BrightPensioen heeft een handige pensioenindicator waarmee je kunt bekijken met welke inleg je hoeveel opbouwt.

BrandNewDay

BrandNewDay was een van de eerste die de strijd aan ging met de grote verzekeraars en met een prima bankbelegproduct met lage kosten op de proppen kwam (zie volgende alinea). Naast de ‘normale’ Bankbeleggingsmogelijkheid die BrandNewDay biedt (die overigens prima geschikt is voor zzp’ers), biedt BrandNewDay sinds kort ook een specifiek ZZP product aan. Het verschil tussen het reguliere bankbeleggingsproduct van BND en het ZZP Pensioen van BND, is dat het ZZP Pensioen van BND ook met LifeCycle beleggen werkt. Je hebt dus zelf geen invloed in de fondsen waarin belegd wordt en het risico wat wordt gelopen. Aan de andere kant heb je er dus ook geen omkijken naar. Mogelijk zijn de totale kosten lager bij het ZZP Product in vergelijking met het traditionele bankbeleggen bij BND doordat de vaste jaarlijkse kosten vrij laag zijn en er een lager percentage beheerskosten moet worden betaald.

Perlas Pensioen

Een gelijkmatige groei van het vermogen en het beheersen van beleggingsrisico’s op de langere termijn lijkt voor Perlas belangrijker dan korte termijn gewin. De Perlasfondsen zijn geschikt voor Banksparen pensioen maar ook om vrij vermogen op te bouwen. Als je in Perlas belegt hoef je zelf geen verstand te hebben van beleggen. Je kiest voor een van de drie profielfondsen, weinig risico, gemiddeld risico of veel risico met een daarbij behorende rendementsverwachting. De professionele beleggers van Perlas doen de rest. De perlasfondsen zijn geintroduceerd in 2012, maar de actieve vermogensbeheerder die de fondsen beheerd bestaat al ruim 18 jaar en beschikt over ruime ervaring en een goed beleggingstrackrecord. De oprichter van Ostrica Hans Nibbering en de businessmanager van Perlas, Carla Leeuwerink hebben overigens ook een boek geschreven “Banksparen: Sparen of beleggen”. Dit gaat over het belang van lange termijn rendement en de keuze van de juiste belegger in plaats van uitsluitend te selecteren op lage kosten en over het algemeen passief beheer. Perlas hanteert voor het beheer een percentage van 1,31% over het vermogen (1% beheer, 0,31% overige fondskosten). Een jaar overslaan of minder inleggen is bij Perlas geen probleem.

Dan is er nog een belangrijk aandachtspunt. Namelijk stel dat je wil overstappen naar één van deze aanbieders. Daar kunnen kosten voor worden gerekend, maar die variëren van EUR 0,- tot honderden euro’s! Brand New Day rekent volgens mijn informatie voor een waarde-overdracht bijvoorbeeld EUR 199,- terwijl er ook aanbieders zijn, die geen kosten vragen.
Dit artikel is een aangepaste, gewijzigde en ge-update versie van een artikel wat verscheen op de website van Femke Hogema. Een aanrader overigens voor ondernemers, die grip willen krijgen op hun financiën.

Ik kan mij echter voorstellen dat je meer zekerheid wenst. Iemand die je deze complexe materie op een toegankelijke, coachende en begrijpelijke wijze kan uitleggen en die je kan adviseren. Voor een afspraak met mij kan je terecht op mijn pensioenwebsite: www.genietvanjepensioen.nl. Want uiteindelijk draait het om genieten. Daar wil ik samen met jou aan werken. Om jouw pensioendroom in alle financiële vrijheid waar te maken
Je kan dus een afspraak maken via mijn website www.genietvanjepensioen.nl, mij een e-mail sturen, via info@wilbertboon.nl of gewoon naar mijn gratis pensioenworkshop komen! Nog maar vijf plaatsen beschikbaar, dus wees er snel bij!
Dit artikel is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid tot stand gekomen. Het kan zijn dat er desondanks onzorgvuldigheden inzitten. Het is namelijk niet eenvoudig om echt inzicht te krijgen en informatie te krijgen over alle (verborgen) kosten.

Ben je benieuwd hoe ik je verder kan helpen om kosten te besparen en in jouw toekomst te investeren, neem dan contact met mij op! Heel eenvoudig door het contactformulier in te vullen!