Rendementen behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst…

Bij de keuze voor een pensioenuitvoerder/ pensioenregeling komt de keuze steeds vaker ook neer op welke beleggingen ‘het best’ zijn. Op voorhand kun je daar natuurlijk geen garantie op geven, maar op basis van de beleggingsstrategie en inrichting van de zogenaamde life cycle zou je er een oordeel over moet kunnen vellen, zou je zeggen…

Allereerst wat is nu eigenlijk life cycle beleggen?

Bij een “lifecycle fonds” wordt de verhouding aandelen-obligaties automatisch aangepast afhankelijk van het levensstadium waarin jij je als deelnemer bevindt. Zo zal het geld van een jonge spaarder eerder belegd worden in aandelenfondsen, terwijl dat van een spaarder die de pensioenleeftijd benadert, conservatiever belegd zal worden.

grafiek_lifecyclebeleggen

Daarbij zou het heel fijn zijn als je een trackrecord van deze life cycle fondsen zou kunnen vergelijken. Echter de meeste van de huidige aanbieders  werken met allerlei nieuwe fondsen die (zeer) kort bestaan. Meer dan 50% van de aanbieders heeft de afgelopen twee jaar wijzigingen doorgevoerd in de beleggingen en daarmee volgens mij deels de oude trackrecord om zeep geholpen.

Moet je nou de keuze maken voor een aanbieder met wel een lange trackrecord? In algemene zin kan je iets uitleggen over de performance van een uitvoerder uit het verleden maar dat zegt niets over de toekomstige prestatie van de life cycle belegging. Mocht de beslissing vallen op een aanbieder met een langere trackrecord dan beperk je de keuze nogal en is de inrichting van de life cycle vaak niet optimaal. Daarnaast geeft dit niet de garantie dat deze life cycle over een of twee jaar nog steeds hetzelfde is.

De keuze zou je dus wellicht moeten maken op zachte kenmerken als:

·       Gekozen strategie en helderheid daarvan

·       Spreiding

·       Mate van afbouw van de risico’s naarmate de pensioendatum nadert (heel geleidelijk of meer trapsgewijs)

·       Index en/of actief beleggen

·       Inrichting van de life cycle (hoe risicovol is de ‘default’?)

·       Aantal life cycles

·       Prestatie van andere fondsen van de fondsbeheerder

Ook de life cycle vergelijkingsrapporten van diverse partijen maken de keuze niet makkelijker omdat een ieder op een bepaalde manier rekent en rapporteert.

Het wordt tijd dat de aanbieders niet alleen maar vertellen hoe goed ze zijn maar het over een langere tijd constant laten zien vind ik. Dit is belangrijk voor het pensioenresultaat voor jou als deelnemer.

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met mij op!

Met vriendelijke groet,

Wilbert Boon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *